CAIRO/DAMASCUS - Syrië komt de gemaakte afspraken over beëindiging van het politieke geweld in dat land niet na. Dit stelde de Arabische Liga zondag.

Het regime van president Assad stemde woensdag in met ''een routekaart naar vrede'' van de liga. Naast de terugtrekking van militairen uit de steden staat in het akkoord van Syrië en de liga dat het doden van betogers direct moet stoppen. 

Zondag bijvoorbeeld zijn volgens activisten zeker tien burgers doodgeschoten tijdens betogingen tegen het regime. In de provincie Homs en in de stad Hama vonden zeker zes mensen de dood, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Centrum van verzet

Vijf mensen kwamen om het leven in Homs, dat in de eerste zeven maanden van de volksopstand tegen het bewind van president Bashar Assad is uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra van verzet. Bij militaire operaties in Hama vond een persoon de dood.

In de hoofdstad Damascus en in het noorden van het land openden troepen ook het vuur om betogers weg te jagen.

Spoedzitting

De liga wil nu dat de Arabische ministers in spoedzitting bijeenkomen om er over te spreken. Die bijeenkomst is voor komende zaterdag gepland, ''omdat het geweld voortduurt en omdat de Syrische regering zijn verplichtingen zoals vastgelegd in het Arabische plan om de crisis te beëindigen, niet nakomt'', aldus een verklaring van de liga.

De ''routekaart naar vrede'' voorziet ook in de vrijlating van gevangen opposanten. Ter gelegenheid van het islamitische offerfeest, Eid al-Adha, liet het regime naar eigen zeggen zaterdag ruim 550 betogers vrij.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten