BOGOTA - Colombiaanse militairen hebben Alfonso Cano, de belangrijkste leider van de rebellenbeweging FARC, om het leven gebracht tijdens een operatie in het zuidwesten van het land.

Dat meldde het ministerie van Defensie in Colombia vrijdag (lokale tijd).

De in de hoofdstad Bogota geboren Cano (63) was sinds maart 2008 leider van de Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia, kortweg FARC.

De afgestudeerde antropoloog was al vaker het doelwit van operaties van het leger en andere veiligheidsdiensten, maar wist tot nog toe steeds te ontsnappen.

Bombardement

Cano, die bij de burgerlijke stand in Colombia bekend staat als Guillermo León Sáenz Vargas, kwam vrijdag om het leven door een bombardement op een FARC-kamp in de jungle in de provincie Cauca.

Zijn vriendin zou ook zijn gestorven. Daarnaast werden enkele FARC-rebellen gearresteerd. En er werden computers en vreemde valuta in beslag genomen.

2.7 miljoen euro

Volgens waarnemers was Cano meer een politieke leider dan een militair strateeg. De autoriteiten in Colombia hadden een beloning van omgerekend 2,7 miljoen euro uitgeloofd voor tips die zouden leiden tot de aanhouding van Cano.

De dood van Cano betekent een nieuw succes voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij beloofde vorig jaar bij zijn aantreden dat hij de strijd tegen de FARC en andere guerrillaorganisaties en criminele netwerken zou voortzetten. In de afgelopen jaren werden veel FARC-strijders gedood, onder wie in september vorig jaar de militaire commandant Mono Jojoy.

De van oorsprong marxistische beweging FARC werd in de jaren '60 opgericht. De groep vocht aanvankelijk voor een socialistische staat. In de afgelopen jaren kwam het accent steeds meer te liggen op criminele activiteiten, zoals drugshandel en ontvoeringen. De FARC raakte steeds verder gemarginaliseerd.