WASHINGTON - Iran is de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Het land heeft daarmee al-Qaeda gepasseerd.

Dat zei een hooggeplaatste Amerikaanse militair op voorwaarde van anonimiteit vrijdag.

''De grootste bedreiging voor de Verenigde Staten en onze belangen en, mag ik wel zeggen, voor onze vrienden is in beeld gekomen en het is Iran'', zei de functionaris.

Hij gelooft niet dat Iran een conflict wil uitlokken en voegde eraan toe dat hij niet weet of de islamitische republiek heeft besloten om een kernwapen te bouwen.

Rapport

Volgende week komt de nucleaire waakhond van de VN met een rapport over Iran. Naar verluidt zal het rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bewijzen bevatten van Iraans nucleair onderzoek dat eigenlijk alleen nuttig is als je een nucleair wapen wilt maken, aldus westerse diplomaten.

Volgens Israëlische media deze week zou premier Benjamin Netanyahu opnieuw overwegen om een militaire actie uit te voeren tegen het nucleaire complex in Iran. Hij zou proberen zijn ministers over te halen een dergelijke operatie te steunen.

Sancties

De VN hebben Iran al verschillende keren sancties opgelegd omdat het weigert tijdelijk te stoppen met de verrijking van uranium. Teheran zegt geen kernwapen te willen. Volgens de regering is het nucleair programma uitsluitend bedoeld voor civiele doeleinden.