DAMASCUS - Syrische militairen hebben vrijdag in de stad Homs in het midden van het land vanaf tanks op burgers gevuurd. Zeker drie mensen zijn omgekomen.

Dat hebben activisten in Homs laten weten.

Volgens de oppositie tegen president Bashar al-Assad hebben militairen donderdag zeker 20 burgers gedood. Eerder deze week stemde Damascus in met het plan van de Arabische Liga om onder meer zijn troepen terug te trekken uit de steden.

Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten en een dialoog te beginnen met de oppositie.

Ahmad ben Hali, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Arabische Liga, zei donderdag tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat Assad tot en met half november de tijd heeft om een eind te maken aan de belegering van opstandige steden.

Daarna kan een dialoog beginnen tussen het bewind en de oppositie. ''We zitten nu in de beginfase'', stelde Ben Hali.

Tijd

Oppositiegroepen zeggen dat Assad met het plan van de Liga alleen maar tijd hoopt te winnen. ''Het regime heeft het Arabische initiatief alleen maar geaccepteerd uit vrees voor een Arabische isolatie, uit zwakte en een gebrek aan opties'', schreef Burhan Ghalioun, een leidende figuur binnen de oppositie, op Facebook.

''Maar acceptatie betekent nog niet dat het (regime) de clausules (van het akkoord) zal respecteren.''

Bij de protesten tegen het regime van Assad zijn sinds februari dit jaar volgens de Verenigde Naties meer dan 3000 mensen om het leven gekomen.

Voor vrijdag heeft de oppositie een grote betoging tegen het bewind van Assad aangekondigd onder het motto 'God is groot'.

Documenteren

Een van de oppositiebewegingen tegen het bewind in Damascus heeft in de nacht van donderdag op vrijdag opgeroepen ''elk schot, elke arrestatie en elke ontvoering'' te documenteren. Die gegevens moeten dan aan de Arabische Liga worden doorgegeven.

Lees alles over de Arabische Lente op onze special