NEW YORK - De extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen heeft voor commotie gezorgd tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Ze ontmoette donderdag tijdens een lunchbijeenkomst enkele VN-ambassadeurs, onder wie die van Israël, Uruguay en Armenië. Dit ondanks felle tegenwerking door de Franse regering, zo stelde Le Pen.

De Franse politica wil het tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar namens haar partij Front National opnemen tegen zittend staatshoofd Nicolas Sarkozy.

Le Pen werkt aan een respectabeler imago dan haar vader Jean-Marie Le Pen. Die richtte het Front National in 1972 op en was partijleider tot zijn jongste dochter deze functie begin dit jaar van hem overnam.

Detail

Vader Le Pen omschreef de vernietigingskampen van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog als een ''detail in de geschiedenis'' en was verder berucht vanwege zijn anti-semitische en racistische uitlatingen. Marine Le Pen heeft de afgelopen tijd afstand genomen van de radicale lijn van haar vader.

Voor de lunch op het kantoor van de Verenigde Naties in Manhattan had ze vele VN-ambassadeurs uit Franstalige landen uitgenodigd. Die lieten echter allemaal verstek gaan.

Opdagen

De Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor kwam wel opdagen. ''Ik ben een vrij man'', zo stelde Prosor toen verslaggevers hem vroegen naar de reden voor zijn komst. Le Pen liet weten dat het Front National klaar is voor normale betrekkingen met Israël.

De pagina is omgeslagen wat betreft de ''misverstanden uit het verleden tussen de Franse Joden en het Front National'', aldus Le Pen. Zij wil afreizen naar Israël zodra dat land haar een uitnodiging stuurt.