TEGUCIGALPA - In Honduras zijn zeker 176 politieagenten gearresteerd omdat ze banden zouden hebben met criminele bendes.

Dat meldde het ministerie van Veiligheid donderdag (lokale tijd).

De bendes waaraan de agenten worden gelinkt, maken zich schuldig aan moord, beroving en drugshandel. De politiemannen maken allemaal deel uit van hetzelfde korps.

Acht agenten werden eerder al vastgezet, omdat ze verdacht worden van de moord op twee studenten. Vier van hen werden vrijgelaten, op voorwaarde dat ze daarna weer terug zouden keren. Ze zijn inmiddels spoorloos.

Actie

De arrestaties vallen samen met een grootscheepse actie van het leger en de politie in een poging de drugsbendes op hun knieën te dwingen.

Sinds maandag heeft de regering van het Latijns-Amerikaanse land honderden soldaten naar de hoofdstad Tegucigalpa en naar de stad San Pedro Sula gestuurd. President Porfirio Lobo ontsloeg maandag ook zijn gehele politietop.

Moorden

Honduras, het land met de meeste moorden per hoofd van de bevolking, wordt al jaren geteisterd door drugsgerelateerd geweld.

Volgens cijfers van de VN werden er in 2010 per 100.000 inwoners, 82 moorden gepleegd. Dat komt neer op twintig moorden per dag. Er wonen ruim 8 miljoen mensen in Honduras.