ATHENE - De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van Nieuwe Democratie heeft donderdag premier George Papandreou nog eens gevraagd zijn ontslag in te dienen.

Hij hamerde er verder op dat er binnen 6 weken vervroegde verkiezingen moeten worden gehouden.

"Papandreou heeft bijna de euro en Europa om zeep geholpen", riep de Samaras voordat hij kwaad wegliep tijdens de spoedzitting in Athene, zo meldt de NOS.

Vrijdagavond stelt de regering in het parlement de vertrouwensvraag. Het is zeer onzeker of de regering dan voldoende steun krijgt. Als Papandreou de stemming verliest, moeten er binnen 30 dagen verkiezingen plaatsvinden.

Aftreden

Volgens persbureau Reuters heeft Papandreou tijdens de spoedzitting gezegd dat hij wel wil aftreden, mits hij vrijdag de vertrouwensstemming in het parlement wint.

Eerder op de dag zei de socialistische premier dat verkiezingen catastrofaal voor het land zouden zijn. Hij zei ook bereid te zijn om het referendum over het noodhulppakket van de EU en IMF op te geven.

Voorwaarden

Griekenland moet zich houden aan de voorwaarden van het reddingsplan dat de Europese leiders vorige week zijn overeengekomen. Dat hebben EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso donderdag verklaard bij de vergadering van de G20 in Cannes.

''De landen van de eurozone zijn bereid Griekenland te blijven steunen'', aldus de twee in een gemeenschappelijke verklaring. Voorwaarde is wel dat Griekenland zich aan de afspraken houdt. ''Dat moet heel helder zijn.''

Binnen eurozone

De EU-leiders gaven aan dat ze willen dat het Zuid-Europese land binnen de eurozone blijft. Maandagavond overviel de Griekse regering Europa door een referendum aan te kondigen over het vorige week gesloten akkoord.

Sindsdien wordt er openlijk gesproken over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone, iets wat eerder onbespreekbaar was.

Van Rompuy en Barroso onderstreepten dat gezien de politieke situatie in het land, het noodzakelijk is dat er politieke eenheid komt. ''Wij vertrouwen in ieders verantwoordelijkheidsgevoel.''

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Spoedzitting Athene