WASHINGTON - Het percentage van de Amerikaanse bevolking dat als 'zeer arm' kan worden betiteld is tot recordhoogte gestegen.

Zo'n 6,7 procent van de Amerikaanse bevolking verdient vijftig procent of minder van wat wordt gezien als de armoedegrens. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau.

Het Census Bureau definieert 'zeer arm' als een persoon die moet rondkomen van omgerekend iets meer dan vierduizend euro per jaar, of ruim 8100 euro voor een gezin van vier. De cijfers benadrukken de wijdverspreide impact van de financiële crisis op de Amerikaanse bevolking.

"Er is nu geen enkele groep meer die niet getroffen is, behalve misschien de allerrijksten", zei Robert Moffitt, hoogleraar economie aan de Johns Hopkins University.

"Normaal gesproken zijn recessies tijdelijk en na afloop normaliseert de situatie weer. De zorg is dat de huidige achteruitgang, waar een einde aan zal komen, langdurige gevolgen zal hebben op huishoudens die banen verliezen, verder wegzakken en niet in staat zijn te herstellen."