JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag opdracht gegeven de jaarlijkse bijdrage van circa 1,5 miljoen euro voor de Unesco in kas te houden.

Deze Israëlische beslissling volgt op het besluit van de VN-cultuurorganisatie om de Palestijnen als volwaardig lid te erkennen. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz gemeld.

De premier besloot dinsdag ook al de bouw van Joodse nederzettingen in delen van de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem te versnellen, eveneens in reactie op het lidmaatschap van maandag.

De Verenigde Staten besloten dinsdag eveneens hun geldelijke bijdrage aan Unesco in te trekken. Het hoofd van de Unesco, directeur-generaal Irina Bokova, vroeg de VS woensdag af te zien van het intrekken van hun contributie.

In november zou Washington anders omgerekend 43 miljoen euro hebben overgemaakt, wat neerkomt op ongeveer 22 procent van het jaarlijkse budget van de organisatie.

Unesco is de eerste VN-organisatie waar Palestina volwaardig lid van wordt sinds Abbas in september het volwaardige lidmaatschap aanvroeg van de Verenigde Naties. De Palestijnen zoeken naar internationale erkenning omdat ze niet meer geloven in vredesonderhandelingen met de Israëli's.