ATHENE - De Griekse premier George Papandreou is bereid af te zien van zijn plan een referendum te houden over de aanvaarding van een Europees reddingsplan voor de schuldencrisis in zijn land.

"Het referendum was nooit een doel op zich'', zei de omstreden premier donderdag. "We hadden het dilemma om of een referendum te houden, of om in te stemmen met het noodpakket."

De Griekse minister van Financiën, Venizelos, bevestigde Papandreou's beslissing, meldt AP. Volgens Venizelos zou Griekenland tot 15 december zijn rekeningen kunnen betalen. Daarna zouden problemen kunnen ontstaan, schrijft de NOS.

Bredere steun

Papandreou heeft donderdag tegen het parlement gezegd dat Griekenland het EU-noodpakket moet uitvoeren. Volgens de premier stemt oppositiepartij Nieuwe Democratie voor de bezuinigingsplannen uit Brussel. Hij nodigt de partij uit samen te onderhandelen over het noodhulppakket.

De premier liet weten dat hij steeds bredere steun heeft gezocht voor de bezuinigingsplannen vanuit Brussel, maar zonder succes. Nu verkiezingen houden zou volgens hem catastrofaal zijn. Volgens de premier betekent afwijzing van het bezuinigingsplan het begin van het einde van de euro in Griekenland. De enige manier om binnen de euro te blijven, is bij de afspraken van het pakket te blijven.

Duidelijk

Minister van Financiën Venizelos heeft de regering donderdag opgeroepen om duidelijk af te zien van het referendum over het noodhulppakket. Ook moet de regering volgens hem alles doen wat in haar macht ligt om de plannen ten uitvoer te brengen.

Venizelos stond in eerste instantie achter het referendum van zijn socialistische partijgenoot, maar bedacht zich later. De minister vindt dat ten minste 180 van de 300 parlementariërs het noodpakket moeten steunen, voordat het ten uitvoer kan worden gebracht.

Verbijstering

Het plan om een referendum te houden leidde tot verbijstering in binnen- en buitenland, omdat het de bodem wegsloeg onder een net en moeizaam tot stand gekomen Europees akkoord over maatregelen om de Griekse schuldencrisis de baas te worden. Donderdag keerde een deel van Papandreou's partij en kabinet zich tegen zijn beleid, waarmee de regeringsmeerderheid in het parlement wegebde.

De positie van Papandreou staat zwaar onder druk. Eerder op de dag ging het gerucht dat de premier af zou treden, maar dit werd later door Papandreou op de Griekse staatstelevisie weersproken. 

Wankelen

De regering wankelde door het verzet tegen het plan om een referendum. In de nacht van woensdag op donderdag bleek dat Griekenland een al toegezegd bedrag van 8 miljard euro noodhulp vooralsnog niet uitbetaald krijgt, wegens het voornemen tot het referendum.

Het bedrag is onderdeel van het hulpprogramma voor Athene van 110 miljard euro. Europa wil op deze manier Griekenland onder druk zetten zich te houden aan de afspraken die vorige week zijn gemaakt in het kader van het internationale reddingsplan voor het armlastige Zuid-Europese land.

Merkel

Bondskanselier Merkel voerde de druk woensdagavond zelfs zo hoog op, door te stellen dat een vertrek van Griekenland uit de eurogroep geen taboe meer zou zijn.

''We hebben psychologisch een nieuwe situatie bereikt", aldus Merkel die daar aan toevoegde dat de staten van de eurozone op een Griekse uittreding zijn voorbereid.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) reageert voorzichtig op het bericht dat de Griekse regering bereid is af te zien van een referendum. De vlag gaat bij De Jager nog niet uit, daarvoor is het ''veel te vroeg'' zei de CDA-minister.

Hij beaamt dat het er op lijkt dat de politieke druk van Europese leiders gewerkt heeft. De Jager houdt nog een slag om de arm, maar zou het ''heel goed'' vinden als in Athene gekozen wordt voor een oplossing waarbij ook de Griekse oppositie betrokken is.

De Jager zou het ''heel goed'' vinden als het referendum wordt afgeblazen en in Athene wordt gekozen voor een oplossing waarbij ook de Griekse oppositie betrokken is. Wel houdt hij een slag om de arm. ''Met de Grieken heb ik wel de ervaring dat vandaag vandaag is en morgen morgen.''

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive