BANGKOK - De inwoners van Thailand moeten accepteren dat de overstromingen nog een paar weken aanhouden.

Deze mededeling deed de minister van Wetenschap Plodprasop Suraswadi donderdag, zo meldde de Bangkok Post.

De Thai moeten volgens hem de klimaatverandering accepteren en dat het regenseizoen hierdoor een of twee maanden eerder dan normaal begint.

''Hierdoor moeten we misschien de rijst eerder planten en zoeken naar soorten die tegen veranderlijk weer kunnen.'' Ook moet de kalender voor toeristen volgens de minister bijgesteld worden.

Model

Het ministerie van Wetenschap zegt een model te hebben getekend van een huis dat in het water kan drijven. Het moet binnenkort worden gepresenteerd. Om Bangkok droog te houden moeten er volgens de minister nieuwe afwateringskanalen worden gemaakt.

Een functionaris in Bangkok zei donderdag dat ongeveer een vijfde van de Thaise hoofdstad onder water staat. In de miljoenenstad hebben veel mensen het advies genegeerd om weg te gaan. Ze lopen onder meer gevaar door ziektes, tekort aan voedsel en drinkwater en lopen het risico te worden geëlektrocuteerd.

Volgens de functionaris leven nu 11.000 geëvacueerden in tijdelijke onderkomens, verspreid over de stad. Donderdag werd bekend dat er nog eens 4000 mensen 3 maanden gratis kunnen verblijven in opvanghuizen, totdat de situatie in hun buurt weer normaal is.