AMSTERDAM - Er zijn geen troepen onder de vlag van de NAVO op de grond actief geweest in Libië.

Dat stelt hoogste NAVO-militair in Brussel Giampaolo Di Paola donderdag in een interview met de Volkskrant.

Critici van operatie Unified Protector beweren dat de NAVO, in strijd met de VN-resolutie die aan het militair ingrijpen in Libië ten grondslag lag, op Libische bodem aanwezig was op de rebellen te ondersteunen bij hun strijd tegen ex-dictator Muammar Kaddafi.

“Of individuele landen de troepen hebben gesteun weet ik niet. Als het zo is hebben ze het me niet verteld. Maar een ding is zeker: Onder de vlag van de NAVO zijn er geen troepen op Libische bodem geweest”, aldus Di Paola in de krant.

Dictatuur

De NAVO-topman noemt de operatie in Libië die afgelopen maandag werd beëindigd een succes. “Wat de NAVO deed was instrumenteel om een einde te maken aan de dictatuur van kolonel Kaddafi. Dat was geen doel op zich. We voldeden aan het verzoek van de VN om de burgerbevolking te beschermen.

De NAVO begon eind maart aan de militaire missie in Libië. De bondgenoten voerden luchtaanvallen uit op militaire doelen en handhaafden een wapenembargo en een vliegverbod.

Verhalen van het oude regime over grote aantallen burgerslachtoffers doet Di Paola af als “pure propaganda”. “Onafhankelijke bronnen hebben ons geen enkel verwijt gemaakt. “Alle NAVO-landen steunden de operatie, hetzij met militaire middelen, hetzij politiek.”

Tripoli

Na verovering van hoofdstad Tripoli eind augustus door de rebellen viel na 42 jaar het autoritaire regime van Kaddafi. Op 20 oktober werd de zelfbenoemd Gids van de Revolutie in zijn geboortestad Sirte opgepakt en om het leven gebracht.

Tot aan de verkiezingen die binnen acht maanden moeten worden gehouden wordt Libië geregeerd door de Nationale Overgangsraad (NTC) onder leiding van interim-premier Abdul al-Raheem al-Qeeb.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten