NEW YORK - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoekt ook mogelijke oorlogsmisdaden van de NAVO tijdens de Libië-operatie.

Dit heeft ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo woensdag gezegd in de VN-Veiligheidsraad in New York.

Ook kijkt de Argentijn naar mogelijke misdaden van de Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land.

Tot nu toe zijn op verzoek van Moreno drie arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen oud-dictator Muammar Kaddafi, diens zoon Saif al-Islam en de voormalige baas van de militaire inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi. De 'Gids van de Revolutie' is inmiddels gedood.

Moreno liet vorige week weten dat hij indirect contact heeft met Saif al-Islam Kaddafi over een mogelijke overgave. Die onderhandelingen zijn nog steeds aan de gang, aldus de Argentijn woensdag.

De gesprekken gaan over de ''juridische voorwaarden'' van een mogelijke vrijwillige overgave. Tegelijkerheid blijft Moreno berichten ontvangen over aanhangers van het oude bewind die proberen Saif al-Islam te helpen om te vluchten.

Burgerslachtoffers

De NAVO zou volgens aantijgingen van het Kaddafibewind burgerslachtoffers hebben gemaakt tijdens bombardementen. Die werden juist uitgevoerd onder een VN-mandaat om burgers te beschermen.

Aanhangers van de NTC worden onder meer beschuldigd van moorden op en het mishandelen van zwarte migranten, die in het Kaddafitijdwerk in Libië kwamen werken. Tijdens de burgeroorlog werden zij vaak aangezien als huurlingen van Kaddafi.

Rusland

Rusland hamerde er na het rapport van Moreno in de Veiligheidsraad nog eens op dat het ICC mogelijke misdaden van alle partijen in het Libiëconflict moet onderzoeken.

De Veiligheidsraad vroeg het ICC in februari unaniem om een onderzoek naar mogelijke misdaden in Libië. Daarom kwam Moreno woensdag in New York rapporteren over de voortgang.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten