NEW YORK - Een jury in New York heeft de voormalige Russische wapenhandelaar Viktor Bout woensdag schuldig bevonden aan onder meer wapenhandel, steun aan een terroristische organisatie en samenzwering met moord als doel.

Bout stond terecht omdat hij zou hebben geprobeerd onder meer raketten te verkopen aan mensen van wie hij dacht dat het Colombiaanse militanten waren die Amerikaanse militairen wilden aanvallen. Hij kan levenslang krijgen.

Bout, een voormalige luchtmachtofficier van het Rode Leger, werd in maart 2008 gearresteerd in een hotel in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Wapendeal

Hij sloot een wapendeal met agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA), die zich uitgaven voor leden van de militante FARC-beweging uit Colombia. Bout zou hebben gezegd dat hij raketten, vuurwapens en miljoenen stuks munitie kon leveren, naast een partij landmijnen en andere explosieven.

De DEA-informanten zouden tegen Bout hebben gezegd dat de wapens bestemd waren om Amerikaanse piloten aan te vallen die de regering van Colombia ondersteunden.

In beroep

Meteen na de beslissing van de jury gaf Bout aan in beroep te gaan. ''Dit is zeker nog niet het einde van het proces'', aldus zijn advocaat.

De raadsman hield de jury voor dat de belofte van Bout om 100 geavanceerde draagbare luchtdoelraketten en zo'n 5000 geweren te leveren, vals waren. Hij zou zo de FARC-vertegenwoordigers alleen maar willen lokken, om ze daarna te interesseren in het kopen van twee van zijn oude vrachtvliegtuigen.

Lord of War

Bout (44) stond bekend als een van de grootste handelaars ter wereld op de zwarte markt voor wapens. Een boek over hem had de titel Merchant of Death (Handelaar in de Dood) en een film die was gebaseerd op zijn praktijken heette Lord of War.

Volgens de Verenigde Naties is hij verantwoordelijk is voor wapenleveranties aan krijgsheren in landen als Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Liberia, Rwanda en Sudan.

Bout heeft hiervoor tot op heden niet terechtgestaan, hoewel aanklagers jarenlang jacht op hem maakten. Een DEA-functionaris omschreef Bout als ''een van de gevaarlijkste mensen op aarde''.