BRUSSEL - De Belgische formateur Elio Di Rupo zit woensdag weer aan de onderhandelingstafel met de andere partijen. Zij moeten het nog eens zien te worden over één belangrijk hoofddossier: de begroting.

Er zal fors moeten worden bezuinigd komend jaar, circa 11 miljard euro, wil de aanstaande regering de doelstelling voor een begrotingstekort van 2,8 procent gaan halen.

Recentelijk bleek dat de groeiverwachting van de Belgische economie tegenvalt. In 2012 zal de groei naar verwachting uitkomen op 0,8 procent, terwijl er eerder was uitgegaan van een toename van 1,6 procent.

De gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) hebben al aangegeven dat zij niet van plan zijn om meer te doen om de federale begroting op orde te brengen. Zij zullen wel hun eigen begroting aanpassen op de huidige groeiprognose.

Tweetalige kieskring

Eerder wisten de onderhandelaars het al eens te worden over langlopende discussiepunten zoals over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. België zit al ruim 500 dagen zonder een regering maar de vorming van een nieuwe lijkt binnen afzienbare tijd rond te gaan komen.