PARIJS - Griekenland krijgt helemaal geen cent meer zo lang het niet de gemaakte afspraken naleeft.

Dit is het standpunt van de Franse president Nicolas Sarkozy die woensdag de Griekse premier George Papandreou spreekt in Cannes. Dit berichtte het dagblad Le Monde woensdag op gezag van medewerkers van de president.

Er valt volgens Sarkozy niets meer te onderhandelen met Griekenland. Dat moet ''het herstelplan uitvoeren zoals geëist door het IMF en als er (in Griekenland) een referendum moet komen, dan over de enige vraag die ertoe doet: Willen jullie in de eurozone blijven?''

Duitsland

Ook Duitsland stuurt aan op uitstel van de uitbetaling van de volgende tranche noodhulp aan Griekenland. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag gezegd.

Europa moet woensdagavond opheldering krijgen van Athene over het Europese reddingsplan voor Griekenland, aldus Angela Merkel.

''Voor ons gaat het erom dat er actie wordt ondernomen. Vorige week zijn wij het met Griekenland eens geworden over een programma, dat willen wij doorzetten. Dat is waar de gesprekken vanavond over gaan'', aldus Merkel.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager zei dinsdag al dat het plan van de Griekse premier George Papandreou voor een referendum over de Europese financiële steun de uitbetaling van de volgende termijn ''problematiseert''.

Griekenland moet zo snel mogelijk aangeven of ze nog deel willen uitmaken van de eurozone, zo stelde de Franse premier François Fillon. "Natuurlijk is het in een democratie legitiem om zich tot het volk te richten, maar wij betreuren dit eenzijdige besluit'', aldus de Franse premier.

Verbijsterd

Griekenland heeft de andere EU-landen woensdagmiddag in Cannes geïnformeerd over het voornemen een referendum te houden.

Volgens de zegsman heeft Papandreou maar geen indicatie gegeven over het tijdstip van het referendum. De woordvoerder zei dat de actie van Papandreou is ingegeven vanwege de ,,nationale souvereiniteit'' en dat het referendum kan worden gehouden zodra de algemene details van het steunplan bekend zijn gemaakt.

'Europese koers'

Dinsdagnacht wist Papandreou zijn kabinet achter zijn besluit te krijgen. In het Griekse parlement zei Papandreou dat het referendum hem een mandaat moet geven om de vele hervormingen in de komende twee jaar voortvarend te kunnen uitvoeren. Het referendum gaat volgens hem over 'onze Europese koers en onze plek in de eurozone'.

Europese regeringsleiders reageerden negatief op het besluit van de Griekse premier. Voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zei dinsdag dat het referendum het hele noodpakket waarover de regeringsleiders het vorige week eens werden op losse schroeven zet.

Eenheid

José Manuel Barroso heeft woensdag bij aankomst van de G20-top met regeringsleiders opgeroepen tot ''nationale en politieke eenheid'' in Griekenland.

Barroso zal voorafgaande aan de top, die donderdag begint, praten met Papandreou, Sarkozy en Merkel.

Er zijn verstrekkende maatregelen genomen om Griekenland te ondersteunen, aldus Barroso. Voor de invoering van deze maatregelen is het cruciaal dat er stabiliteit in het land is. Zonder het reddingspakket zullen de omstandigheden voor de Griekse bevolking verslechteren, zo waarschuwde de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. ''De consequenties zullen onmogelijk te voorzien zijn.''

Barroso riep de Griekse leiders op om alles in het werk te stellen om politieke eenheid te creëren en brede steun te geven om het reddingsplan door te voeren. ''Deze belofte was al belangrijk gisteren, maar is absoluut cruciaal vandaag.''

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Dossier Griekenland