WELLINGTON - De kapitein en de eerste stuurman van het bij Nieuw-Zeeland vastgelopen containerschip Rena zijn opnieuw aangeklaagd voor hun rol in de ramp.

Dat meldde de New Zealand Herald woensdag.

Volgens de minister van Milieu, Nick Smith, moet de ''kracht van de wet op de verantwoordelijken gericht zijn. Niet alleen voor de dood van ruim 1400 vogels, maar ook voor de vervuiling van tientallen kilometers strand''.

De twee werden eerder aangeklaagd wegens roekeloos varen en ze worden nu ook vervolgd wegens de veroorzaakte vervuiling.

De nieuwe aanklachten kunnen 300.000 Nieuw-Zeelandse dollar (circa 173.000 euro) per persoon gaan kosten. Ook de eigenaar Costamare Shipping, kan een aanklacht verwachten. Het bedrijf moet dan mogelijk 600.000 dollar (346.000 euro) betalen.

Lek

Het schip liep begin oktober vast op een rif en raakte lek. Er is ongeveer 360 ton olie in zee gekomen. Het schip had 1700 ton zware olie aan boord; daarvan is 1000 ton uit het schip gepompt. De angst bestaat al weken dat het schip doormidden breekt, maar tot nu toe is het nog steeds intact.