SANAA - Na een korte periode van rust is het geweld weer losgebarsten in Jemen.

Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Ali Abdullah Saleh vielen woensdag zeker 12 doden en raakten tientallen mensen gewond, aldus artsen en activisten.

In Taiz waren er botsingen tussen regeringstroepen en stammen die de oppositie steunen. Hierbij vielen 9 doden onder wie zes burgers en een 13-jarige jongen. Nog eens 40 mensen raakten gewond. Er wordt hier met zware wapens gevochten waaronder tanks en mortieren.

In de hoofdstad Sanaa braken dinsdagavond al de eerste gevechten weer uit. In de uren daarna kwamen drie mensen om in de strijd en raakten 7 gewond.

Saleh

Er wordt sinds februari gedemonstreerd tegen Saleh, die al 33 jaar aan de macht is. De president heeft al een paar keer toegezegd af te zullen treden, maar komt elke keer weer op zijn woorden terug.

Volgens EU-ambassadeur Michele Cervone d'Urso in Sanaa is de machtsoverdracht weer een stap dichterbij gekomen. Volgens hem heeft de 69-jarige leider nu een overgangsplan van de VN geaccepteerd en ''staan we op het punt een akkoord te sluiten''.

De ambassadeur ''hoopt dat het Offerfeest de gelegenheid zal zijn om Jemen en de wereld te laten weten dat Jemen een nieuwe fase is ingegaan''. Het Offerfeest is op 6 november. Een zegsman van de oppositie zei niet op woorden, maar op daden te wachten.  

Alles over de onrust in het Midden-Oosten