ISTANBUL - Afghanistan eist dat buurland Pakistan concrete stappen onderneemt tegen islamitische militanten die in het grensgebied opereren.

Dat bleek tijdens de eerste ontmoeting tussen de staatshoofden van beide landen sinds de moord op de Afghaanse vredesbemiddelaar en oud-president Burhanuddin Rabbani in september.

Kabul beschuldigt de Pakistaanse geheime dienst ISI ervan stiekem steun te verlenen aan de radicale Taliban en hun bondgenoten. Pakistan ontkent dat. Turkije bemiddelt in het conflict.

Tijdens een top van de presidenten Hamid Karzai (Afghanistan), Asif Ali Zardari (Pakistan) en Abdullah Gül (Turkije) in Istanbul is dinsdag overeengekomen dat Kabul en Islamabad de moord op Rabbani samen onderzoeken. Volgens Afghanistan is de moord in Pakistan gepland en door een Pakistaan uitgevoerd.

Onderhandelingen

Rabbani werd met een tulbandbom vermoord door iemand die als bemiddelaar van de Taliban bij hem was gekomen.

Karzai wil de onderhandelingen met de Taliban niet hervatten zolang hij niet weet hoe hij zelf contact met hen kan opnemen. Hij wil ''een adres'' van de Taliban, aldus de president tijdens een persconferentie. In de tussentijd wil hij alleen met Pakistan praten.