TOKIO - Een Japanse parlementariër heeft water gedronken dat afkomstig was uit de kernreactor Fukushima Daiichi, nadat journalisten hem hadden uitgedaagd om te bewijzen dat het veilig was.

Yasuhiro Sonoda leek nerveus en zijn hand trilde toen hij het glas leegdronk tijdens een persconferentie, meldde de BBC dinsdag.

Het water was gereinigd nadat het uit poelen was gehaald onder twee reactorgebouwen. Journalisten hebben herhaaldelijk de veiligheid van de procedure ter discussie gesteld.

Andere poging

In een andere poging om te laten zien dat de regering de centrale veilig acht, mogen journalisten op 12 november het terrein van Fukushima betreden.

Het zal de eerste keer zijn dat journalisten bij de kerncentrale mogen komen sinds de aardbeving en tsunami op 11 maart, waarbij de kerncentrale ernstig beschadigd raakte. Hierdoor kregen drie reactoren te maken met een zogenoemde gedeeltelijke 'meltdown'.

Door de nucleaire ramp hebben tienduizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Het is nog steeds verboden om in een gebied binnen 20 kilometer rondom de kerncentrale te komen.

De regering heeft als doel om de reactoren aan het eind van het jaar voldoende gekoeld te hebben, zodat ze kunnen worden stilgelegd. Een voorlopig rapport van nucleaire experts zegt dat de volledige sluiting van de kerncentrale ongeveer 30 jaar kan gaan duren.