BANGKOK - De woede van inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok tegen de autoriteiten over de aanpak van de overstromingen neemt toe.

Inwoners uit het noorden van Bangkok willen dat een aantal sluizen opengaat, zodat het water beter door kan stromen.

Dinsdag ging de gouverneur van Bangkok Sukhumbhand Paribatra op de televisie in de verdediging voor zijn aanpak. Hij wil de sluizen maar voor een klein deel openen, omdat niet ondergelopen gebieden anders gevaar lopen. Hieronder vallen ook industriegebieden.

De plaatsvervangend gouverneur Thirachon Manomaipiboon zei dat alle 50 districten in Bangkok nu mogelijk bedreigd worden door het water. Dit zei hij nadat besloten is om een sluis 1 meter te openen.

''Voorheen dachten we dat 19 districten misschien geen wateroverlast zouden krijgen, maar nu is niemand meer veilig'', meldde de krant Bangkok Post.

Er is al eerder commentaar geweest op de autoriteiten. Zo heeft de Thaise premier Yingluck Shinawatra een week geleden gezegd dat het ''heel waarschijnlijk'' was dat het centrum zou overstromen.

Kritiek

Daar kwam veel kritiek op. Een dag later stelde ze haar waarschuwing bij en zei ze dat de kans dat het centrum van Bangkok deels onder water zou komen te staan, op 50 procent lag.

Een aantal inwoners klaagt ook dat ze aan hun lot worden overgelaten. ''Ik wil dat de regering komt en voor ons zorgt. We hebben om hulp gevraagd, maar niemand komt. We vragen om boten, voedsel, medicijnen en we krijgen niets'', zo zei de 58-jarige Pailin Sontana terwijl ze tot haar middel door het bruine water waadde.

Elektrocutie

Het ministerie van Gezondheid heeft de Bangkok Post laten weten dat tijdens de overstromingen waarschijnlijk al 50 mensen zijn omgekomen door elektrocutie. Van 17 mensen is elektrocutie officieel vastgesteld als doodsoorzaak, maar het ministerie vreest voor bijna het driedubbele.

''Een aantal slachtoffers zou verdronken zijn, maar ze zijn geëlektrocuteerd voordat ze verdronken'', aldus een woordvoerder.

Duur

De Thaise hoofdstad heeft nog zeker 10 dagen last van de overstromingen die de stad teisteren. Dat zei de minister van Wetenschap, Prodprasop Suraswadi, dinsdag.

De Nationale Bloedbank in Thailand stelde dat er een ernstig tekort aan bloed is. Vooral de patiënten die lijden aan bloedziektes zijn de dupe, omdat veel vaste donoren Bangkok door de overstromingen gedwongen hebben verlaten.

Werden er gemiddeld 1500 eenheden bloed per dag gegeven, nu is dat aantal teruggelopen naar ongeveer 700. De terugloop zorgt voor levensgevaarlijke toestanden, vooral bij kinderen met leukemie. Ook kunnen operaties door tekort aan bloed niet doorgaan.

Bangkok lijkt te ontsnappen aan overstroming