WAYLAND - Honderdduizenden mensen in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben al dagen geen elektriciteit vanwege de ongebruikelijk vroege en zware sneeuwstorm die het afgelopen weekeinde over het gebied trok.

Er zijn inmiddels minstens 21 mensen door toedoen van het winterse weer om het leven gekomen. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen, bij verkeersongelukken of werden geëlektrocuteerd door kapotte elektriciteitskabels.

Op het hoogtepunt van de storm zaten zeker 3,1 miljoen huishoudens zonder stroom. Maandagavond waren dat nog 2,2 miljoen. De gouverneur van de staat New Jersey zei dat donderdag de elektriciteitsvoorziening weer hersteld zal zijn voor 95 procent van de 375 duizend huishoudens die in New Jersey nu nog zonder stroom zitten.

Zware sneeuw

De combinatie van zware, natte sneeuw, bomen met nog veel bladeren en een harde wind zorgde ervoor dat op veel plaatsen takken en elektriciteitskabels naar beneden kwamen en bomen omwaaiden. Op sommige plekken viel in het weekeinde een kleine zeventig centimeter sneeuw. In het plaatsje Peru, in de staat Massachusetts, viel 81 centimeter sneeuw. Honderden scholen bleven maandag dicht.

Voor veel steden is de sneeuwstorm een harde financiële klap na de schade die veel steden opliepen door de orkaan Irene.