CAIRO - Een militaire rechtbank in Egypte heeft maandag voorwaardelijke celstraffen van een half jaar opgelegd aan 73 mensen die betrokken waren bij de aanval op de Israëlische ambassade in de hoofdstad Caïro.

Die had plaats in september en resulteerde in de dood van drie mensen.

Meer dan duizend personen, onder wie 300 politieagenten, raakten gewond tijdens gevechten tussen relschoppers en medewerkers van de Egyptische veiligheidsdiensten.

Het leger meldde dat twee verdachten zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de bestorming van de ambassade. Yitzak Levanon, de Israëlische ambassadeur, en enkele andere medewerkers konden op tijd worden bevrijd uit hun benarde positie.

Vernielingen

De woedende betogers sloopten onder meer een muur, die was gebouwd om het complex te beschermen. Ook richten ze vernielingen aan in de ambassade.

Het was het ernstigste geweldsincident waarbij Israël en Egypte betrokken waren sinds 1979, toen de buurlanden een vredesakkoord sloten. De aanval op de ambassade was een reactie op een ander geweldsincident bij de grens tussen beide landen in augustus.

Daarbij werden zes Egyptische politieagenten doodgeschoten door medewerkers van de Israëlische veiligheidsdiensten.

Mubarak

Sinds de val van dictator Hosni Mubarak na massale volksprotesten in februari hebben militaire rechtbanken al meer dan 12.000 burgers berecht. Mensenrechtenorganisaties plaatsen grote vraagtekens bij deze praktijk.

Zij vragen zich hardop af of de militaire raad, die nu de baas is in Egypte, bereid is de macht over te dragen aan een burgerregering. Amnesty International is een van de organisaties die fel gekant is tegen de processen door militaire rechtbanken.

Rechtszaken tegen burgers dienen te worden afgehandeld door civiele rechtbanken, zo stelt Amnesty.

Demonstratie

Maandag demonstreerden circa 3000 mensen op het Tahrirplein in Caïro in verband met de arrestatie van de invloedrijke blogger Alaa Abd el-Fattah.

De betogers waarschuwden veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de militaire raad, voor een nieuwe revolutie.

Lees alles over de gebeurtenissen in Egypte in ons dossier