AMSTERDAM - De NAVO heeft niet de intentie om, net als in Libië, militair op te treden in het conflict tussen voor- en tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad.

Dat zegt secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen maandag tegen de pers tijdens een verrassingsbezoek aan Libië, zo meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

"Het is absoluut uitgesloten", aldus Rasmussen, die benadrukte dat de omstandigheden in Syrië niet te vergelijken zijn met die in Libië.

In dat land heeft het militaire bondgenootschap acht maanden lang opgetreden tegen het, inmiddels gevallen, bewind van ex-dictator Muammar Kaddafi.

De NAVO ondersteunde de Libische rebellen onder meer door het handhaven van een wapenembargo en een no-flyzone en met luchtaanvallen op militaire doelen.

Breuklijn

Assad waarschuwde zondag in een interview met The Sunday Telegraph het westen voor ingrijpen in het Syrische conflict. ''Syrië is de breuklijn, en als je met de grond speelt veroorzaak je een aardbeving'', zo zei hij.

Vrijdag riepen demonstranten tegen het autoritaire regime van Assad op tot het instellen van een vliegverbod boven Syrië, zoals eerder gebeurde in Libië.

Betogers

Tegenstanders van Assad gingen in maart van dit jaar, in navolging van de revoluties en opstanden in andere Arabische landen, voor het eerst de straat op. De betogers willen meer politieke vrijheid, een einde aan de corruptie en eisen het vertrek van de president.

Veiligheidstroepen grijpen sindsdien met extreem harde hand in. Betogers worden met tanks uiteen gedreven en het leger schiet op hen met scherp. Het exacte aantal slachtoffers is onduidelijk. In de meest recente schatting van de Verenigde Naties (VN) van begin oktober wordt uitgegaan van zo'n 3000 doden.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Rasmussen in Tripoli