AMSTERDAM - De deken van de St. Paul’s kathedraal in Londen, Graeme Knowles, neemt ontslag.

Graeme Knowles zegt dat zijn positie onhoudbaar is geworden omdat er veel kritiek is gekomen op de wijze waarop het kerkbestuur is omgesprongen met de actievoerders die in het kader van het Occupy-protest al wekenlang bij de kathedraal bivakkeren.

De met de Occupy Wall Street-beweging verbonden actievoerders sloegen op 15 oktober hun kamp op bij de kathedraal. Het kerkbestuur zag zich enkele dagen later genoopt de deuren van het godshuis voor bezoekers te sluiten omdat het hun veiligheid niet meer dacht te kunnen garanderen. Het Occupy-kampement zou de brandveiligheid in gevaar brengen en gezondheidsrisico's opleveren.

Stadshart

De St. Paul's ging vrijdag weer voor publiek open, maar vindt inmiddels, net als het bestuur van het Londense stadshart, dat de demonstranten nog altijd 'een onredelijk beslag op de openbare weg' leggen.

De honderden actievoerders hebben tal van tenten opgezet op het voor voetgangers afgezonderde plein voor de kerk en het naastgelegen voetpad. Volgens Michael Welbank, lid van het vervoerscomité van de City of London Corporation, denkt het stadsbestuur een sterke zaak te hebben omdat de demonstranten het verkeer 'duidelijk' hinderen.

Ook het bestuur van de St. Paul's besloot vrijdag dat 'juridische actie helaas noodzakelijk is geworden'. In een verklaring zei het kerkbestuur dat het 'deze stap met de grootst mogelijke tegenzin neemt, en zich blijft inspannen voor een vreedzame oplossing'.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.

Alles over de Occupy-beweging