PARIJS - Palestina wordt volwaardig lid van de Unesco. Dat heeft een meerderheid van de leden van de VN-cultuurorganisatie maandag besloten.

In totaal hebben 14 landen tegen gestemd, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. 107 landen waren voor lidmaatschap, zoals Brazilië, Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Frankrijk. Groot-Brittannië was een van de 40 landen die zich van stemming onthielden.

Voorafgaand aan de stemming dreigden de VS te stoppen met het financieren van de Unesco als Palestina volwaardig lid zou worden.

In 1990 is in de VS een wet ingevoerd die financiering verbiedt van elk VN-orgaan dat Palestina als volwaardig lid erkent. Dit zou betekenen dat de Unesco omgerekend 50 miljoen euro per jaar zou verliezen, oftewel 22 procent van haar budget.

De Israëlische afgevaardigde Nimrod Barkan liet weten dat Israël de VS hierin hoogstwaarschijnlijk volgt. Dan zou in totaal een kwart van het Unescobudget verdwijnen. ''Dit maakt het de organisatie onmogelijk om haar missie te volbrengen'', voorziet Barkan.

Voorbarig

De VS lieten maandag voorafgaand aan de stemming weten dat ze die ''voorbarig'' en ''contraproductief'' vinden, aldus de Amerikaanse onderminister van Onderwijs Martha Kanter. ''De enige weg voor de Palestijnen [naar erkenning] is via directe onderhandelingen.''

De Palestijnse president Mahmoud Abbas vroeg in september het volwaardige lidmaatschap van de VN aan. De Palestijnen hebben daar hun zin nog niet in gekregen, maar ze kunnen inmiddels wel het volledige lidmaatschap van VN-programma's en -organisaties aanvragen. De in Parijs gevestigde Unesco is hier het eerste voorbeeld van.

Vredesoverleg

Volgens Israël is het besluit om de Palestijnen het volwaardige lidmaatschap van de Unesco te geven, niet goed voor de kansen om het vredesoverleg in het Midden-Oosten te hervatten. Dat maakte het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

De kans op een vredesakkoord raakt hierdoor alleen maar verder uit het zicht, aldus een verklaring van het ministerie.

Kritiek

Eerder klonk ook al felle kritiek vanuit de VS, een trouwe bondgenoot van Israël. Zo riep de Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco, David Killon, andere lidstaten op om tegen de toetreding van Palestina te stemmen.

Naar verwachting stemt de VN-Veiligheidsraad in november over volwaardig lidmaatschap van de VN. De VS hebben laten weten dat ze gebruik zullen maken van hun vetorecht om de Palestijnse stap naar erkenning te blokkeren. Palestina is sinds 1974 waarnemend lid.

Nederland

Nederland is teleurgesteld dat de Palestijnen volwaardig lid worden van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Dat meldde minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maandag.

Nederland stemde tegen, evenals Duitsland, Tsjechië, Roemenië en Litouwen. Volgens de minister moet het lidmaatschap uitkomst zijn van ''onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël over uitstaande kwesties, conform het tijdpad van het Kwartet''. Het Kwartet bestaat uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Rusland.

Archeologische voorwerpen

Het lidmaatschap van de Unesco zal de Palestijnse Autoriteit helpen bij het beschermen van archeologische voorwerpen. Dat heeft het ministerie van Toerisme van de Palestijnse Autoriteit laten weten.

Minister Julud Daibes zei dat de Palestijnen met steun van de Unesco veel beter kunnen optreden tegen het vernietigen van archeologe objecten en de smokkel daarvan.

Daibes liet weten dat veel archeologische voorwerpen terechtkomen in Israëlische musea en bij wetenschappelijke centra in Israël. Als objecten op de werelderfgoedlijst van Unesco komen, kan dat ook goed voor het toerisme zijn, aldus de minister.