MANILLA - De eerste baby die maandag is verwelkomd als 7 miljardste bewoner is het meisje Danica May Camacho.

Het 2,5 kilo wegende baby'tje zag het levenslicht onder grote belangstelling van de media, in een ziekenhuis in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Functionarissen van de Verenigde Naties gaven de trotse ouders een taart cadeau. Ook kreeg het meisje onder meer een studiebeurs van lokale weldoeners.

Andere landen die symbolisch een pasgeborene verwelkomen als 7 miljardste aardbewoner, zijn onder meer Bangladesh, India, Rusland en Laos.

Viering

De VN hebben ditmaal geen grote vieringen gepland, omdat een deel van de landen kampt met overbevolking. Dit keer is er geen symbolisch 'miljardenkind', zoals bij de vorige mijlpalen in 1987 en 1999. Overigens hebben de VN India officieel aangewezen als land waar nummer 7 miljard ter wereld komt.

Hoeveel mensen er precies op aarde leven, is niet te zeggen. De meeste landen hebben geen betrouwbare registratie. De wereldbevolking groeit in elk geval met circa 80 miljoen mensen per jaar.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de wereldleiders gewaarschuwd dat zij protesten in de hele wereld kunnen verwachten als ze de ongelijkheid niet aanpakken.

Volgens de VN-chef is dit bijvoorbeeld al te zien aan de hongersnood in Oost-Afrika, onrust in Syrië en de protesten op Wall Street. ''Genoeg voedsel, maar een miljoen mensen lijden honger. Verkwistende levensstijlen voor een paar mensen, maar grote armoe voor te veel anderen'', aldus Ban Ki-moon.

Het hoofd van de VN zegt zijn waarschuwing mee te zullen nemen naar het overleg van de G20 deze week in de Franse badplaats Cannes.

Zes miljardste

De 12-jarige Bosniër Adnan Mevic, die in 1999 door de VN werd verwelkomd als 6 miljardste aardbewoner, leeft nu in armoede en is teleurgesteld over de volkerenorganisatie. ''Op dit moment hebben we alleen belangstelling voor het overleven'', aldus de moeder van de jongen.

In 1999 kwam toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan de baby nog persoonlijk welkom heten. Ook kreeg hij een zilveren gedenkplaat. ''Die betekent weinig voor ons want die kun je niet eten'', aldus de 48-jarige vader, die aan kanker lijdt. Het gezin moet rondkomen van 350 euro per maand.

7 miljardste baby geboren