BISJKEK - Internationale waarnemers hebben Kirgizië maandag lof toegezwaaid voor het vreedzame verloop van de presidentsverkiezingen.

Maar de inspecteurs van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelden wel onregelmatigheden vast bij het tellen van de stemmen.

Volgens de centrale kiescommissie gaat Almazbek Atambajev na telling van 99 procent van de stemmen met ruim 63 procent aan de leiding. Atambajev eiste daarop de overwinning op.

Als inderdaad meer dan de helft van de kiezers zich achter Atambajev heeft geschaard is een tweede stemronde overbodig. Zijn campagneteam stelt dat hun favoriet niet enkel in zijn noordelijke machtsbasis, maar in heel het land brede steun heeft verworven.

Hij zou de vrees dat de verkiezingen tegenstellingen tussen het noorden en het zuiden van Kirgizië zouden blootleggen hebben beschaamd.

Verlies

Maar Atambajevs voornaamste rivalen Kamtsjibek Tasjijev en Adachan Madoemarov weigeren vooralsnog hun verlies te nemen. Madoemarov, een nationalistische zuiderling, beschuldigde Atambajev zondagavond van verkiezingsfraude en kondigde demonstraties aan.

"We zijn bereid alle wettige middelen in te zetten om onze stemmen te beschermen", aldus Madoemarov. Sommige stemmers hebben volgens Madoemarov meer dan een stem uitgebracht. Daartegenover staan tienduizenden kiezers die van het kiesregister zouden zijn uitgesloten.

Interimleider

De nieuwe president volgt later dit jaar Roza Otoenbajeva op, die het land sinds 2010 als interimleider regeert. Atambajev, die voor de campagne veel geld tot zijn beschikking had, is bekend bij het volk omdat hij tot vorige maand premier was.

Hij hoopte de verkiezingen in één ronde te beslissen. De internationale verkiezingswaarnemers hebben wel gesuggereerd dat Atambajevs onverwacht grote voorsprong erop wijst dat hij van staatsmiddelen heeft geprofiteerd. Tasjijev en Madoemarov, die op voorhand leken te strijden om een plaats in een beslissende tweede stemronde, lijken minder dan vijftien procent van de stemmen te hebben verworven.

Groepsverband

De OVSE constateerde dat sommige kiezers meerdere stemmen hebben uitgebracht of in groepsverband hebben gestemd. Ook zouden stemmen zijn gekocht en kiezers naar de stembus geleid. De onregelmatigheden overschaduwden volgens de OVSE-waarnemers uiteindelijk de veelbelovende aanloop naar de verkiezingen.

De OVSE prees de openheid voor presidentskandidaten van allerlei pluimage die Kirgizië aan de dag heeft gelegd en de ruime keuze op het stembiljet. Ondanks haar kritiek is de organisatie 'voorzichtig optimistisch over de toekomst voor de democratie in Kirgizië'.

Beweging

De verkiezingen zijn het resultaat van een beweging die politieke hervormingen voorstaat in een land dat sinds de onafhankelijkheid in 1991 een sterk autoritair bewind heeft gehad. Verkiezingen waren de afgelopen twee decennia slechts formele exercities om het bewind een zweem van legitimiteit te geven. De voormalige leider Koermanbek Bakijev en zijn voorganger Askar Akajev maakten pas plaats toen ze door woedende menigten werden verdreven.