NAIROBI - Zeker vijf burgers zijn zondag gedood door een bombardement in het zuiden van Somalië.

Nog eens 52 anderen, vooral vrouwen en kinderen die woonden in een vluchtelingenkamp in de stad Jilib, raakten gewond en krijgen verzorging in een hospitaal van Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat meldde de medische hulporganisatie zondagavond in een schriftelijke verklaring vanuit de vestiging in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

Een woordvoerder van het leger van Kenia stelde dat zeker tien militanten van de radicaalislamitische beweging al-Shabaab zijn gedood. Volgens hem raakten 47 mensen gewond tijdens de beschieting van de vermeende schuilplaats van extremisten. De Keniaanse regering heeft nog niet gereageerd op het bericht van AzG.

Voedseltekort

Jilib is een stad met meer dan 40.000 inwoners. In het getroffen vluchtelingenkamp verblijven ongeveer 1500 families. Zij vluchtten vanuit andere gebieden naar Jilib in verband met het voortdurende geweld en voedseltekorten.

Twee weken geleden begon Kenia een oorlog tegen al-Shabaab. Nairobi houdt de beweging verantwoordelijk voor een reeks ontvoeringen van Westerse hulpverleners en toeristen. De economie van Kenia is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van het toerisme. Woordvoerders van al-Shabaab ontkennen elke betrokkenheid bij de ontvoeringen. Zij kondigden wraakacties aan op Keniaans grondgebied. In de afgelopen week stierf een persoon en raakten tientallen anderen gewond door aanslagen in Kenia, die gepleegd zouden zijn door aanhangers van al-Shabaab.

Zuid-Afrika, Rwanda en Tanzania hebben dit weekeinde laten weten dat ze het militaire offensief van Kenia in het zuiden van Somalië steunen. Het is nog onduidelijk of deze landen ook militairen gaan leveren aan Amisom, de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië. Die beschermt sinds 2007 het zwakke centrale gezag in de hoofdstad Mogadishu. Uganda en Burundi leveren op dit moment verreweg de meeste militairen, respectievelijk ruim 5200 en 4400.