GAZA-STAD - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Israël zondag opgeroepen ''maximale terughoudendheid'' te betrachten in de Palestijnse Gazastrook.

Hij veroordeelde ook raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Hij deed dat na een van de gewelddadigste incidenten in maanden, waarbij 10 Palestijnen en een Israëlier omkwamen.

Volgens een woordvoerder is de VN-chef ''diep bezorgd'' over de escalatie van het geweld.

De gewelddadigheden begonnen nadat een Israëlisch gevechtsvliegtuig zaterdag een wapenfabriek in de Gazastrook had bestookt. Daarbij stierven vijf leden van de al-Quds Brigades, de gewapende tak van de beweging Islamitische Jihad.

Raketten

Na de eerste Israëlische actie vuurden Palestijnse militanten tientallen raketten en mortiergranaten af op Israël, waarna meer luchtaanvallen volgden. In totaal kwamen zaterdag negen Palestijnse militanten om. In de plaats Ashkelon kwam een Israëliër om door Palestijns vuur.

De Islamitische Jihad kondigde zondag een bestand af, volgens een anonieme topman na bemiddeling van Egypte. Enkele uren later kwam een tiende Palestijn om door een luchtaanval.