UZHHOROD - In het westen van Oekraïne wordt boos gereageerd op plannen van het Openbaar Ministerie oud-premier Joelia Timosjenko ook wegens moord te vervolgen.

In een dit weekeinde gepubliceerde verklaring zegt de Oekraïense vice-aanklager Renat Kuzmin dat onderzocht wordt of ''Timosjenko's geld 15 jaar geleden gebruikt werd voor een moordaanslag in opdracht''.

Timosjenko (50) zou in 1996 mogelijk betrokken zijn geweest bij het doodschieten van een invloedrijke politicus en zakenman en diens echtgenote.

De oud-premier werd eerder deze maand al tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik en een nieuwe verdenking van verduistering bij een energiebedrijf werd eerder al aangekondigd.

Selectief

Maar in de westelijke grensplaats Uzhhorod noemt men de jongste beschuldigingen ''selectief''. Het westen was Timosjenko's machtscentrum.

Maar zelfs een aanhanger van haar politieke aartsrivaal, president Viktor Janoekovitsj, is verbolgen over de moord aanklacht. ''Natuurlijk moeten misdaden worden bestraft, maar niet alleen die van Timosjenko"", zegt de 56-jarige Ivan Shangin, directeur van een sportschool in Uzzhorod.

Twijfels

Ook Uzhhorod's jeugdwerker, Eduard Zales (25) heeft twijfels. ''Er is onvoldoende bewijs voor de moordaanklacht. Zij die Timosjenko vervolgen zijn zelf misdadigers."

Toch zijn Timosjenko's posters, zoals een foto van de blonde diva met tijger, uit het stadshart verdwenen. Diverse bewoners blijken bang om over haar te spreken nu de pro-Russische president Janoekovitsj de scepter zwaait.