TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wacht een nieuwe episode in een lange strijd tussen hem en zijn binnenlandse politieke rivalen.

Het parlement gaat hem ondervragen over zijn betrokkenheid bij illegale activiteiten en zijn beleid. Zondag tekenden voldoende parlementariërs een petitie die de ondervraging mogelijk maakt, aldus Amerikaanse media.

Ahmadinejad zou de eerste president zijn die zich moet verantwoorden tegenover het parlement sinds de Iraanse Revolutie van 1979. Hij wordt eerst achter gesloten deuren bevraagd, maar als dat de parlementariërs niet overtuigt, moet hij openlijk getuigen.

Dat kan in het uiterste geval tot een afzettingsprocedure leiden. Het is niet bekend over welke kwesties de volksvertegenwoordigers de president exact willen horen.

Meerder aanvallen

De president heeft het afgelopen jaar meerdere aanvallen te verduren gehad van hardliners die hem eerder openlijk steunden. Eerder dit jaar kwam Ahmadinejad openlijk in botsing met Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei over het ontslag van een minister en had hij aanvaringen met parlementsvoorzitter Ali Larijani, die de president wanbeleid verweet.

De oerconservatieve ayatollah Mohammed Taghi Mesbah Yazdi noemde 'de kliek' rond Ahmadinejad zelfs ''het grootste gevaar voor de islam".

Of Khamenei de ondervraging van Ahmadinejad parlement steunt, is niet bekend. Analisten denken echter dat iedere poging tot afzetting alleen zal gebeuren met toestemming van de Opperste Leider.