BISJKEK - De gematigde politicus en huidige premier van Kirgizië Almazbek Atambajev heeft zondag de overwinning opgeëist in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Centraal-Aziatische land.

Na het tellen van de helft van de stemmen had de pro-Russische sociaaldemocraat bijna 65 procent van de kiezers achter zich.

Kirgizië was vorig jaar het toneel van bloedige onlusten tussen Kirgiezen en etnische Oezbeken. De rellen leidden tot de val van president Koermanbek Bakijev.

Het land wordt sindsdien bestuurd door interim-president Roza Otoenbajeva. Zij heeft de macht van het parlement vergroot en de presidentstermijn aan banden gelegd.

Verder ontwikkelen

De uitslag van de presidentsverkiezingen duidt er volgens waarnemers op dat het land zich verder ontwikkelt van een autoritair regime naar een parlementaire democratie.

Dat laatste pad sloeg het land enkele jaren geleden in tijdens de Tulpenrevolutie die in 2005 een einde maakte aan het bewind van de autoritaire president Askar Akajev. Atambajev heeft verdere democratische hervormingen beloofd.

Rivalen

Atambajevs belangrijkste rivalen waren zondag Adachan Madoemarov en Kamtsjibek Tasjijev. Zij haddende steun van machtige clans uit het islamitische zuiden.

In dat zuiden waren volgens Kirgizische media en mensenrechtenorganisaties 'atletisch gebouwde mannen' actief die druk uitoefenden op de lokale bevolking om te stemmen voor ''de juiste persoon''. Tasjijev liet zondag weten dat de kiescommissie de resultaten van de stembusgang heeft vervalst.