BUENOS AIRES - Er is nog onvoldoende bewijs tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, om een formele aanklacht tegen hem te presenteren.

Dat zei de Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón zondag.

Yanzón verzamelt met collega's bewijzen tegen Zorreguieta vanwege betrokkenheid bij verdwijningen tijdens de militaire dictatuur (1976-1983).

Zorreguieta was tijdens de dictatuur secretaris voor landbouw en veehouderij van het regime. Als zodanig was hij verantwoordelijk voor het landbouwinstituut INTA.

Verdwijningen

Volgens Yanzón draagt hij onder andere verantwoordelijkheid voor de verdwijningen van een medewerkster van het INTA, Marta Sierra, en de dochter van Zorreguieta’s voorganger op landbouw en veehouderij, Lidia Inés Amigo.

Zorreguieta heeft betoogd met de verdwijningen niets te maken te hebben, omdat ze gebeurden voordat hij secretaris landbouw en veehouderij was.

''We willen ook latere gevallen boven water krijgen”, aldus Yanzón. ''Zodoende hebben we argumenten voor de rechter om vaste patronen in de verdwijningen te onderzoeken."

"Het gaat om medewerkers van het INTA die tegenstanders waren van het regime en die om die reden werden vervolgd. De landeigenaren die deel uitmaakten van het instituut zorgden ervoor dat dat gebeurde. Ons doel is Zorreguieta”.