SOFIA - Bij de presidentsverkiezingen zondag in Bulgarije is Rosen Plevneliev als winnaar uit de bus gekomen, aldus een exitpoll. Plevneliev komt uit voor de pro-Europese en centrumrechtse partij GERB.

De 47-jarige oud-aannemer en oud-minister van Constructie is opvolger van de socialistische president Georgi Parvanov, die na 10 jaar niet herkiesbaar is.

De overwinning maakt de rechtse partij GERB oppermachtig in Bulgarije. De partij heeft in het parlement al bijna een absolute meerderheid. De partij domineert ook veel gemeenteraden, waaronder die van de hoofdstad Sofia.

Plevneliev wil dat Bulgarije toetreedt tot de Schengenzone, het gebied zonder paspoortcontroles aan de grenzen. Tot dusver heeft Nederland die toetreding steeds geblokkeerd.

Tweede ronde

Plevneliev kreeg 55,3 procent van de stemmen. Zijn socialistische tegenkandidaat Ivailo Kalfin kreeg 44,7 procent. De stemming zondag was de tweede ronde. Een eerste ronde was een week eerder tussen meerdere kandidaten.

Die stemming liep niet geheel vlekkeloos. Een deel van de 6,9 miljoen inwoners kon niet stemmen omdat hun naam niet meer in het kiesregister bleek te staan.

Bovendien werd een recordhoeveelheid van 6 à 10 procent van de stemmen ongeldig verklaard, wat tot kritiek leidde van anticorruptie-instellingen zoals Transparency International.