NEW YORK - Zeldzaam vroege sneeuwval heeft het noordoosten van de Verenigde Staten omgetoverd in een winters landschap.

Tot 3 miljoen huishoudens zaten zondag zonder stroom door het barre weer en het verkeer is ernstig ontregeld.

Een energiemaatschappij uit de staat Connecticut beschreef de schade door het plotselinge winterweer als ongekend. Het bedrijf bereidde klanten voor op het slechtste geval: een week of meer zonder elektriciteit.

De sneeuwval ontregelt ook het vervoer over de weg, het spoor en door de lucht van Washington tot Boston. De weerdiensten spraken van ''extreem gevaarlijke" omstandigheden en in de hele regio kondigden plaatselijke autoriteiten noodtoestanden af.

Doden

In het plaatsje Jaffrey in de staat New Hampshire viel maar liefst 78 centimeter sneeuw. Door het winterweer zijn in het weekeinde zeker drie doden gevallen.

De betogers van Occupy Wall Street en Occupy Washington die tegen de uitwassen van het kapitalisme protesteren laten zich niet wegjagen door de winterse omstandigheden. ''Sneeuw, welke sneeuw? Ik heb een land om me zorgen over te maken", stond te lezen op een bord van een demonstrante in New York.

President Barack Obama en zijn vrouw Michelle lieten zich door het weer niet weerhouden om snoep uit te delen aan kinderen die Halloween kwamen vieren bij het Witte Huis in Washington.

Indian Summer

Doorgaans genieten de inwoners van het getroffen gebied in de herfst van een warme nazomer met dikwijls mooi roodbruin gekleurde herfstbladeren, de zogeheten Indian Summer.

Een groot deel van de regio die nu onder de sneeuwval lijdt werd in augustus getroffen door de orkaan Irene. Door zware regenval en sterke wind kwamen toen meer dan 40 mensen om het leven, zaten miljoenen zonder stroom en werden veel woningen vernietigd of zwaar beschadigd.

Sneeuwstorm noordoosten VS