PEKING - De aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag beschikken over ''substantiële bewijzen'' tegen de voortvluchtige Saif al-Islam Kaddafi.

Dit heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zondag in Peking verklaard.

''We hebben getuigen die uitleggen hoe Saif al-Islam betrokken was bij voorbereidingen van aanvallen op burgers. En we hebben in het bijzonder bewijzen voor het huren van huurlingen en andere financiële transacties van de beklaagde.''

Saif al-Islam was een van de prominentste leden van de Kaddafi-clan en gold als mogelijke opvolger van zijn vader, dictator Kaddafi, die 20 oktober in Sirte werd gedood.

Huurlingen

Saif al-Islam zou momenteel in de Sahara worden beschermd door huurlingen en een vliegtuig willen regelen. Hij wil vooral niet in handen vallen van strijders van het nieuwe bewind in Tripoli. Saif al-Islam vertoefde eerder gaarne in voorname westerse kringen.

Moreno Ocampo herinnerde zich zondag dat hij hem jaren terug ontmoette en dat Saif toen de pogingen steunde van het ICC om de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir wegens genocide op te pakken.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten