TEL AVIV - Anat Kam, een jonge Israëlische die als soldaat geheime documenten over legerpraktijken in de bezette gebieden doorspeelde aan een journalist van de krant Haaretz, is zondag tot meer dan 4,5 jaar cel veroordeeld. 

Ze heeft al twee jaar onder huisarrest geleefd en dat wordt volgens het vonnis niet van haar celstraf afgetrokken.

Bovendien komt ze na haar celstraf anderhalf jaar onder speciaal toezicht te staan.

Kam is veroordeeld wegens spionage en het lekken van geheime documenten. Ze bekende schuld in februari. In ruil voor haar bekentenis zagen de aanklagers af van hun beschuldiging dat ze de staat in gevaar had gebracht. Daar kan levenslange gevangenisstraf op staan.

Ideologische motieven

Kam verklaarde aanvankelijk dat ze uit ideologische motieven handelde. Kam, die van 2005 tot 2007 in militaire dienst zat, kopieerde in de commandopost van generaal Yair Naveh 2000 stukken en bewaarde ze lange tijd thuis.

Later speelde ze 1500 stukken door aan Uri Blau van Haaretz. Daarvan waren er 150 topgeheim en 330 geheim, aldus de rechter. Blau is niet vervolgd, naar verluidt omdat hij alle documenten heeft teruggegeven.

Kam heeft in het proces nog betoogd dat ze heel impulsief een stommiteit beging. De rechter oordeelde echter dat ze weloverwogen heeft gehandeld, onder meer omdat er zo veel tijd verstreek tussen de diefstal van de geheime stukken en het doorspelen aan Blau.