BAGDAD - De Iraakse strijdkrachten zijn niet voor 2020 in staat het land te verdedigen. Dit heeft de Iraakse legerleider generaal Babaker Zebari tegen Amerikaanse functionarissen gezegd.

Dat bleek zondag in een rapport van Amerikaanse Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Irak.

Alle Amerikaans troepen worden volgens een Amerikaans-Iraaks akkoord uit 2008 voor het einde van dit jaar uit Irak teruggetrokken. Gesprekken over een nieuwe Amerikaanse militaire missie na 2011 zijn op niets uitgelopen.

Generaal Zebari gaf aan dat de Iraakse defensie niet in staat zal zijn alle taken voor de verdediging tegen aanvallen van buitenaf uit te voeren tot ergens tussen 2020 en 2024, vermeldt het rapport. Zo kan Irak bijvoorbeeld zijn luchtruim niet verdedigen tot op zijn vroegst 2020, aldus Zebari.

Irak heeft 18 gevechtsvliegtuigen van het type F-16 besteld, maar het duurt nog geruime tijd voor die daadwerkelijk in actie zijn. Zebari beklemtoonde dat een leger zonder luchtmacht erg kwetsbaar is.

Verwoesting

De VS vielen in 2003 Irak binnen. De oorlog en het geweld dat op de verwoesting van de Iraakse staatsinstellingen volgde, hebben aan ten minste 100.000 Iraakse burgers het leven gekost.

Meer dan 4400 Amerikaanse militairen zijn omgekomen. Sinds augustus vorig jaar zijn er geen Amerikaanse gevechtseenheden meer, maar er zijn nog bijna 40.000 Amerikaanse militairen in het land. De oorlog heeft dictator Saddam Hussein ten val gebracht en een overwegend sjiitisch bewind in Bagdad gevestigd.

Duur betaald

De VS hebben de 'regime change' erg duur betaald. De oorlog heeft Washington naar de huidige wisselkoers gerekend minstens 560 miljard euro gekost. Zo is de Amerikaanse regering elke minuut circa 125.000 euro aan Irak kwijt. Na 2011 blijft oorlog een kostenpost bijvoorbeeld door medische behandeling van tienduizenden gewonden.

Enkele economen van de Columbia Universiteit (New York) vrezen dat de oorlog de VS uiteindelijk wel 4000 miljard dollar (2800 miljard euro) kan kosten en daarmee de duurste oorlog wordt die het land voerde. De schade in Irak is nog steeds niet te overzien.