KABUL - Bij de zwaarste aanslag sinds jaren op NAVO-troepen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn zaterdag 13 Amerikaanse militairen omgekomen.

De aanslag werd gepleegd met een auto vol explosieven die inreed op een konvoi van het Amerikaanse leger.

Eén Amerikaanse militair is gewond. De NAVO en Amerikaanse functionarissen hebben dat zaterdag bekendgemaakt.

De radicaalislamitische Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een woordvoerder was de aanslag gericht op Amerikaanse legertrainers. In de bomauto was volgens hem 700 kilo aan explosieven geladen.

Burgers

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er ook drie burgers (onder wie twee schoolkinderen) en een Afghaanse politieman bij zijn omgekomen.

Aanslagen in de hoofdstad Kabul zijn vrij zeldzaam, in tegenstelling tot het onrustige zuiden van Afghanistan. De aanslag is minder dan 2 maanden na een 20 uur durende beschieting van de Amerikaanse ambassade in Kabul.

Zuiden

In de zuidelijke provincie Kandahar werden zaterdag drie Australische militairen en een Afghaanse tolk doodgeschoten. Zeven Australiërs raakten gewond, aldus het ministerie van Defensie in Canberra.

De schutter kon worden gedood. De dader droeg een Afghaans legeruniform, aldus de NAVO, maar het is niet geheel duidelijk of hij militair was. Kandahar is de geboortegrond van de Talibanbeweging. Die voerde een schrikbewind in Afghanistan van midden jaren '90 tot eind 2001.

Sinds het begin van dit jaar zijn iets meer dan 500 buitenlandse militairen gesneuveld in Afghanistan, blijkt uit cijfers van de onafhankelijke website icasualties.org. Daarmee lijkt het dodental in Afghanistan voor het eerst sinds 2003 te zullen dalen. Vorig jaar waren rond deze tijd van het jaar meer dan 600 militairen omgekomen.