PEKING - Saif al-Islam Kaddafi houdt vol dat hij onschuldig is en zegt dat te zullen bewijzen.

Dat heeft de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Luis Moreno Ocampo, zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan China.

Saif al-Islam is de tweede zoon van de gedode Libische ex-dictator Muammar Kaddafi. Het ICC vaardigde in juni arrestatiebevelen uit tegen Kaddafi, Saif al-Islam en veiligheidschef Abdullah al-Senussi. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid bij het onderdrukken van de opstand in Libië.

Het ICC heeft ''informeel contact'' met Saif al-Islam, die zich mogelijk zou willen overgeven. Dat overleg gaat via tussenpersonen. ''Mensen die banden met Saif al-Islam hebben, hebben contact met mensen die banden met ons hebben'', aldus Moreno Ocampo.

Een ICC-woordvoerder had vrijdag laten weten dat het hof klaar is voor zijn komst. Saif al-Islam zou worden opgevangen in het VN-cellencomplex in Scheveningen.

Zimbabwe

Volgens geruchten zou Saif al-Islam ook overwegen te vluchten naar Zimbabwe. De president van dat land, Robert Mugabe, was een bondgenoot van Kaddafi. In Zimbabwe zou Saif al-Islam uit handen van het ICC blijven. ''We proberen dat te voorkomen, we werken met staten om te kijken of we deze poging kunnen verijdelen'', zei Moreno Ocampo.

Alles over de Arabische Lente in ons dossier