ORANJESTAD - Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) haar blijdschap om terug te zijn op Aruba niet onder stoelen of banken gestoken.

In een spontane toespraak tot premier Mike Eman en duizenden Arubanen zei Beatrix dat ''het feest is om hier te zijn''.

''Wij voelen ons hier thuis'', voegde ze er mede namens prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan toe. Eman op zijn beurt noemde de koningin ''het kompas van het Koninkrijk'' en dankte haar voor haar toewijding.

Minister-president Eman citeerde ruim uit de kersttoespraak van koningin Beatrix uit 2009, waarin ze het verdwijnen van burgerzin en saamhorigheid aanstipte.

''Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving. Men kende elkaar. Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste. Nu is men vooral met zichzelf bezig'', citeerde Eman. Hij prees daarop de wijze waarop de koningin mensen juist weer bij elkaar brengt.

Mensenliefde

Koningin Beatrix staat voor mensenliefde, naastenliefde en solidariteit, aldus de premier. Vandaar dat hij haar in zijn toespraak meerdere keren bestempelde als ''het kompas'' op de weg naar solidariteit en tolerantie. ''Dat hebben we hier ook nodig”, aldus Eman.

De koningin liet weten te hebben genoten op Aruba. ''Wij zijn iedereen zeer, zeer dankbaar'', zei ze in Linear Park. Dat moet een langgerekte groenstrook worden langs de kust voor Oranjestad. De afgelopen zeven maanden is een begin gemaakt met de aanleg en de koningin opende het eerste deel van het project.

Fiesta Cultural

In het park hadden zich duizenden Arubanen verzameld om de koninklijke bezoekers te zien en om deel te nemen aan een 'Fiesta Cultural'. Daaraan deden ook de niet-autochtone eilandbewoners mee, onder wie Venezolanen. Dat samen optrekken loofde de koningin ook.

Koningin bezoekt Aruba