BRUSSEL - In samenwerking met de Spaanse autoriteiten heeft de Belgische politie vrijdag twee personen aangehouden die worden verdacht van lidmaatschap van de Baskische terreurbeweging ETA.

Het zijn de eerste aanhoudingen van vermoedelijke ETA-leden sinds de groepering ruim een week geleden een definitief staakt-het-vuren afkondigde.

Een woordvoerster van het federale parket in België zei tegen het Franse persbureau AFP dat een verdachte is aangehouden naar aanleiding van een Europees arrestatiebevel van Madrid.

Het Belgische parket maakte de identiteit van de man niet bekend, maar volgens het Spaanse persbureau Europa Press gaat het om Ventura Tomé Quieroga.

Hij was veroordeeld wegens betrokkenheid bij een commando dat bomaanslagen pleegde op onder meer banken en supermarkten. De 55-jarige Quieroga vluchtte in 1990 uit Spanje

Straatgeweld

De tweede in België aangehouden verdachte zou Javier Aguirre Ibañez zijn. De 31-jarige Bask wordt onder meer verdacht van straatgeweld in Spaans Baskenland.

De ETA streed tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. De organisatie staat op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Vorige week donderdag maakte de ETA bekend dat het definitief een punt achter de gewapende strijd zou zetten.