MARRAKESH - Een rechtbank in Marokko heeft vrijdag de hoofdverdachte van een bomaanslag op een toeristencafé in Marrakesh tot de dood veroordeeld.

Bij de aanslag op 28 april dit jaar kwamen 17 mensen om, onder wie een Nederlandse reisbegeleider, acht Fransen en drie Zwitsers. Van de 20 gewonden kwamen er twee uit Nederland.

Adil el-Atmani was ervan beschuldigd de aanslag te hebben voorbereid en uitgevoerd. Zelf zegt hij dat hij onschuldig is en dat er sprake is van een politiek complot. Een handlanger is veroordeeld tot levenslange celstraf. Zeven anderen kregen celstraffen van 2 tot 4 jaar.

Gillen

Toen de rechter in de stad Sale het vonnis voorlas, begonnen de vrouwelijke familieleden van de hoofdverdachte te gillen en te schreeuwen. Eentje viel flauw.

Marokko heeft de doodstraf in het wetboek van strafrecht, maar heeft de straf sinds 1992 niet uitgevoerd. De nieuwe grondwet, die in juli is aangenomen in een referendum, waarborgt het recht op leven voor iedere Marokkaan.

Hippie

De aanslag trof café-restaurant Argana aan het centrale plein Djemaa el-Fna, dat geliefd is bij toeristen. Adil el-Atmani zou vermomd als een hippie met een gitaar, twee bommen hebben neergelegd.

De Marokkaanse autoriteiten stelden aanvankelijk dat terreurnetwerk al-Qaeda mogelijk achter de aanslag zat, maar de extremistische beweging ontkende iedere betrokkenheid.

De aanslag was de dodelijkste in Marokko sinds de zelfmoordaanslagen in 2003 in Casablanca.