BANGKOK - Het hoogwater nadert het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok. De regering overweegt vrijdag vijf hogere wegen door te steken, om zo meer water weg te geleiden naar het oosten van de stad.

Bangkok kampt met een bijzonder hoge waterstand. Vanuit het binnenland komen miljarden kubieke meters water door de hevige moessonregens. 

Tegelijk is het dit weekeinde hoogtij in de Golf van Thailand. Het hoogtij was vrijdag iets minder hoog dan verwacht, waardoor hoop ontstaat dat de dijken van de rivier Chao Phraya toch niet overstromen.

Drinkwater

Toeristen wordt afgeraden naar Bangkok te komen. Alleen de kuststrook in het zuiden van Thailand is niet getroffen. De internationale luchthaven is ook open. De autoriteiten verzekeren dat op het vliegveld geen gevaar op overstroming is, dankzij een dijk van 3 meter hoog.

Bij het belangrijkste paleis waden toeristen tot hun enkels door het water. ''Een hele ervaring'', zegt de 32-jarige Britse Melanie Willoughby, die hier op huwelijksreis is. ''Het enige lastige is dat we moeilijk water kunnen vinden, ik bedoel drinkwater.''

In veel supermarkten zijn de flessen drinkwater uitverkocht. De meeste fabrieken voor flessen mineraalwater liggen stil, omdat ze zijn overstroomd. De overheid overweegt massaal drinkwater te importeren.

De economische schade door het hoogwater beloopt in de miljarden euro's.

Situatie Thailand