AMMAN/ISTANBUL - Minstens 35 betogers zijn vrijdag gedood door politie en leger in Syrië, meldden activisten.

De meeste doden vielen in Homs en Hama. Deze West-Syrische steden ten noorden van de hoofdstad Damascus gelden als verzetshaarden van de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Dat slaat sinds maart keihard protesten neer. Veel betogingen zijn op vrijdag, de gebedsdag.

Het geweld vrijdag was het dodelijkste in 6 maanden, aldus het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens. Naast de doden vielen er volgens deze instelling ruim 100 gewonden en zijn er 500 mensen gearresteerd.

No-flyzone

Betogers hebben vrijdag in Kafr Nabl, in de noordelijke, opstandige provincie Idlib, luidkeels opgeroepen tot een no-flyzone boven Syrië. Dat moet gedeserteerde militairen bescherming bieden tegen acties van de gezagsgetrouwe strijdkrachten.

Waarnemers menen dat er steeds meer gewapend verzet komt. In Turkije bijvoorbeeld heeft een overgelopen legerofficier een Vrij Syrisch Leger opgericht dat met Turkse steun gewapende acties tegen Assads regime voert, berichtte The New York Times vrijdag.

Slaags

Vrijdag zouden overgelopen militairen en het leger slaags zijn geraakt in de stad Hama, aldus waarnemers.

De Verenigde Naties schatten dat er sinds het begin van de demonstraties in maart zeker 3000 mensen zijn gedood door veiligheidstroepen.