BRUSSEL - De NAVO beëindigt haar missie in Libië maandag. Vrijdag is dat officieel besloten, nadat vorige week al een voorlopig besluit tot stopzetting was genomen.

Oorspronkelijk was het definitieve besluit voor woensdag voorzien, maar de ambassadeurs van de 28 NAVO-lidstaten verschoven de vergadering nadat de nieuwe Libische machthebbers de NAVO hadden verzocht langer te blijven.

De NAVO ziet daar de noodzaak niet van in. Volgens de commandant van de NAVO-operatie in Libië zouden er geen verzetshaarden meer zijn van aanhangers van de vermoorde dictator Muammar Kaddafi.

Volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen is de overwinning op het autoritaire regime van Kaddafi een overwinning van het Libische volk. Hij wijst erop dat het land nog een lange weg heeft te gaan bij het opbouwen van een "nieuw en democratisch Libië".

Nederlanders

Defensie verwacht dat de Nederlandse deelnemers aan de Libië-missie op korte termijn kunnen terugkeren naar huis, meldt het ministerie vrijdag.

Minister Hans Hillen van Defensie is trots op de ruim 500 militairen die een bijdrage hebben geleverd aan de missie. ''Als loyale bondgenoot heeft ons land een beheerste en tegelijk zeer intensieve bijdrage geleverd. Onze mannen en vrouwen hebben zich steeds zeer professioneel van hun taak gekweten.''

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde donderdag al unaniem in met het einde van het mandaat, dat onder meer de NAVO toestemming geeft voor de militaire operatie in Libië.

Het bondgenootschap mocht ''alle noodzakelijke maatregelen'' nemen om de Libische burgerbevolking te beschermen.

Het einde van de NAVO-operatie Unified Protector in Libië volgt op de dood van Kaddafi.

De ex-dictator werd vorige week, na een acht maanden lange burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van zijn gevallen autoritaire regime, in de havenplaats Sirte gepakt en om het leven gebracht.

Aanvallen

De NAVO heeft de strijd tegen Kaddafi sinds maart ondersteund en de Libische burgerbevolking beschermd middels luchtaanvallen op militaire doelen en het handhaven van een wapenembargo. De burgeroorlog kwam eind augustus in een stroomversnelling toen Tripoli in handen van de rebellen viel en Kaddafi spoorloos verdween.

Tot vorige week wist de zelfbenoemd Gids van de Revolutie zich schuil te houden. De NTC voert nu het tijdelijke bewind over Libië.

Chronologie van de opstand in Libië

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten