TUNIS - De Tunesische regering heeft vrijdag een uitgaansverbod uitgevaardigd in een stad waar hevige onlusten zijn uitgebroken.

Ordehandhavers schoten in de lucht toen een woedende menigte in de plaats Sidi Bouzid, 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis, vrijdag het gebouw van de provinciale overheid bestormde.

Dat melden de Arabische nieuwszender al-Arabiya en persbureau Reuters op gezag van ooggetuigen. Het uitgaansverbod geldt van 19.00 uur tot 05.00 uur.

Sidi Bouzid is sinds de definitieve uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag toneel van oplaaiend protest. De verkiezingen werden gewonnen door de conservatief islamitische partij Ennahda.

Na de bekendmaking van de uitslag donderdagavond braken rellen uit in de plaats Sidi Bouzid.

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken sprak vrijdag van gewelddadige betogers. Een van de voornaamste grieven van de betogers was dat een populaire zakenman niet aan verkiezingen mocht meedoen.

Locatie Sidi Bouzid:


Grotere kaart weergeven

Stenen

Duizenden mensen gooiden stenen naar agenten, staken het kantoor van de burgemeester in brand en belaagden het Ennahda-kantoor.

De relschoppers zijn voornamelijk aanhangers van een kleinere partij, die zich volgens de kiescommissie schuldig had gemaakt aan ''financiële onregelmatigheden’’.

Bouazizi

Sidi Bouzid is de bakermat van wat later de 'Arabische Lente' is gaan heten. Fruitverkoper Mohamed Bouazizi stak er zich in december 2010 in brand uit protest tegen de autoriteiten. Dat leidde tot demonstraties die de opmaat waren naar de golf van protest door de Arabische wereld.

Het regime van de Tunesische autocraat Zine al-Abidine Ben Ali viel in januari na hevige onlusten. Daarna stortten ook de regimes van Hosni Mubarak in Egypte (11 februari) en Muammar Kaddafi in Libië (23 augustus) in. De betogingen sloegen bovendien over naar Syrië, Jemen en Bahrein.

Overzicht: de Jasmijnrevolutie van Tunesië

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten