AMSTERDAM - Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, komt voor de rechter voor zijn rol bij verdwijningen in Argentinië ten tijde van het Videla-regime.

Die verwachting spreekt de prominente Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzon zondag uit in een uitzending van KRO Brandpunt.

De Argentijnse oud-staatssecretaris van landbouw Zorreguieta beweert dat de verdwijningen na zijn tijd plaatsvonden, maar volgens de advocaat klopt dat niet. Zeker vijf van de vele tientallen verdwijningen zouden hebben plaatsgevonden terwijl hij in de regering zat.

De kwestie draait om de zogeheten INTA-zaak. Bij het nationale Argentijnse landbouwinstituut INTA verdwenen tientallen mensen. Het instituut stond onder verantwoordelijkheid van Zorreguieta.

Burgerbestuurder

In de uitzending noemt een nabestaande Zorreguieta rechtstreeks verantwoordelijk voor de verdwijning van zijn moeder tijdens het militaire regime. "Videla is berecht, maar Zorreguieta niet. Hij was als burgerbestuurder medeverantwoordelijk voor de wreedheden en de ontvoering van mijn moeder."

In Argentinië lopen momenteel meerdere processen wegens misdaden tijdens het regime van Jorge Videla van 1976 tot 1981. Videla is zelf in 1985 veroordeeld voor zijn rol. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.