AMSTERDAM - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag houdt "informele gesprekken" over een mogelijke overgave van Saif al-Islam Kaddafi, de voortvluchtige zoon van de omgekomen Libische ex-dictator Muammar Kaddafi.

Dat zegt hoofdaanklager van het ICC Luis Moreno-Ocampo vrijdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Moreno-Ocampo wilde niet zeggen met wie de gesprekken worden gevoerd en zei dat het Strafhof niet op de hoogte is van de verblijfplaats van Kaddafi's zoon.

Kaddafi bevindt zich volgens de Libische Overgangsraad NTC in Niger. Hij zou zich uit angst voor zijn leven willen aangeven bij het ICC, dat hem zoekt wegens vermeende oorlogsmisdaden.

"We denken een sterke zaak te hebben tegen hem", zegt Moreno-Ocampo in het interview. "Een proces zal vermoedelijk tot veroordeling leiden."

Het Strafhof verdenkt Saif al-Islam van misdaden tegen de menselijkheid. Ook zijn vader en diens, ook overleden, veiligheidschef Abdulla al-Sanussi werden daarvan verdacht. Zij hebben zich volgens de aanklagers bovendien schuldig gemaak aan geweld tegen en moord op betogers die sinds februari tegen het regime demonstreerden.

Opvolger

Saif al-Islam is de tweede en meest prominte zoon van de vorige week om het leven gebrachte Muammar Kaddafi. Lange tijd was hij de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Nadat in februari de opstanden tegen het ruim 41 jaar oude regime begonnen, trad Saif al-Islam regelmatig op als regeringswoordvoerder.

Profiel van Saif al-Islam Kaddafi

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten